Eindhovense basisschool Floralaan zet zich in voor Sint-Maarten

EINDHOVEN - Eén juf, één school, een heleboel lege flessen en hopelijk een heleboel geld voor de slachtoffers van orkaan Irma.

Op basisschool Floralaan in Eindhoven hangen grote grijze vuilniszakken vol met lege plastic flessen aan vensterbanken, trapleuningen en kapstokken. De zakken zijn gevuld met de flessen voor een speciale reden: geld ophalen voor Sint-Maarten. Vrijdag is de grote nationale actiedag 'Nederland helpt Sint-Maarten', maar ook lokale acties zoals op basisschool Floralaan zijn daarbij van groot belang. Initiatiefneemster van de inzamelingsactie en lerares van groep 8 Laura Beckers vindt het vanzelfsprekend dat er hulp wordt geboden aan Sint-Maarten.

Beckers: "Ik heb zelf drie jaar op Sint-Maarten lesgegeven en gewoond. Veel vrienden van me wonen er nog steeds." De onderwijzeres onderhield veel contact met de Sint-Maartenaren voordat én nadat Irma over het eiland raasde. "Ik kon niet hier aan de andere kant van de wereld zitten, terwijl al die lieve mensen daarachter in de ellende zitten. Ik moest iets doen." Beckers was vastberaden een verschil te maken voor de inwoners van het getroffen eiland. Uiteindelijk kwam ze op het idee om een flesseninzamelingsactie te beginnen op de basisschool Floralaan, waar ze werkzaam is. Afgelopen woensdag begon de actie. Met bijna 600 leerlingen op de basisschool hoopt Beckers een hoog bedrag op te halen: "We hebben leerlingen die langs deuren gaan voor flessen of met eigen geld naar school komen. Eén leerling bakte zelfs cakejes, die we als school van hem hebben gekocht."

Stay Strong SXM
De inzamelingsactie is in samenwerking met stichting Stay Strong SXM. Deze stichting werd opgericht door 8-jarig jongetje Djayce voor de wederopbouw van scholen. Zelf woonde Djayce een jaar op Sint-Maarten en is erg begaan met het lot van het eiland. Stay Strong SXM is nauw in contact met de Stichting Katholiek Onderwijs Sint Maarten (SKOS). De SKOS is een overkoepelende organisatie voor zes katholieke basisscholen op Sint Maarten. Beckers: "Doordat we zulk goed contact hebben met mensen op het eiland zelf, heb ik er alle vertrouwen in dat het geld ook daadwerkelijk goed terechtkomt."

Enthousiast
Het inzamelen van de lege plastic flessen op basisschool Floralaan verloopt voorspoedig. De leerlingen zijn erg enthousiast en gedreven om zoveel mogelijk geld op te halen. Volgens Beckers snappen haar leerlingen de situatie ook volkomen. De actie voor Sint-Maarten duurt nog ongeveer twee weken en alle lege flessen zijn welkom. Uiteindelijk worden de flessen ingeleverd bij de Jumbo. Beckers: "We hebben heel brutaal gevraagd of de supermarkt het bedrag misschien wil verdubbelen. Daar hebben we alleen nog geen antwoord op."

Stay Strong SXM